Hoe in Kreta geraken & hoe zich verplaatsen op Kreta

De meeste bezoekers komen per vliegtuig naar Kreta. Er zijn ook andere opties.
Hieronder vindt u informatie over de bereikbaarheid van Kreta en hoe zich kan verplaatsen op Kreta. Deze informatie is om u een idee te geven (we dragen geen verantwoordelijkheid indien deze niet 100% klopt). Voor de exacte informatie moet u de relevante bedrijven contacteren.

PER VLIEGTUIG NAAR KRETA OF ATHENE

Kreta telt 3 luchthavens, de grootste is de luchthaven van de hoofstad Heraklion, genoemd naar de bekende schrijver ‘Nikos Kazantzakis’, verder is er de kleinere luchthaven van Chania, genoemd ‘Daskalogiannis’  en nog een kleinere in Sitia.

Van april tot eind oktober zijn er vele chartervluchten tussen Europa en Kreta. Lijnvluchten vliegen heel het jaar en gaan meestal via Athene.
De meeste charters vliegen naar Heraklion (noord Kreta), enkele vliegen naar Chania (noordwest Kreta) en heel af en toe ook naar Sitia (noordoost Kreta).
Meestal zijn chartervluchten goedkoper dan lijnvluchten, hoewel dat niet altijd zo is. Vooral wat kinderen betreft vindt u vaak voordelige prijzen of kortingen op de lijnvluchten. Het voordeel met lijnvluchten is ook dat u flexibeler kan tewerk gaan met de reistijden en -dagen.

Bij de meeste lijnvluchten moet u echter een overstap maken in Athene. Van Athene naar Kreta is er een frequente verbinding per vliegtuig (tot 10 x per dag).

Sinds een aantal jaren vliegt ook Ryanair op Kreta (Chania) vliegt vanuit Belgie, Nederland en Duitsland.

INFORMATIE OVER LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN DIE OP KRETA VLIEGEN

TRANSIT IN ATHENE

Indien u een overstap moet maken in Athene kan u ook van de mogelijkheid gebruik maken om een paar dagen in Athene te blijven en een bezoek te brengen aan de mooie musea, archeologische plaatsen zoals de Acropolis en de stad Athene zelf.

De verbinding Athene – Kreta kan u niet alleen per vliegtuig maken, maar ook per ferryboot. (kijk hieronder)

 

PER FERRYBOOT NAAR GRIEKENLAND, KRETA & GRIEKSE EILANDEN

 

INFORMATIE OVER FERRYBOTEN VAN ITALIE NAAR GRIEKENLAND

In geval u met uw eigen vervoer naar Griekenland gaat kant u best over Duitsland naar Italie rijden en dan in Ancona de ferryboot naar Griekenland nemen.
Er is een frequente ferrybootverbindig tussen Itaië (Venetie, Ancona, Trieste, Bari of Brindisi) en Griekenland (Patras, Corfu of Igoumenitsa).
Informatie hierover vind u bij Anek Lines, Minoan Lines en Superfast Ferries.

Wij raden u aan tijdig u tickets te bestellen, vooral voor de maanden juli en augustus.

INFORMATIE OVER FERRYBOTEN VAN ATHENE (PIRAEUS) NAAR KRETA

Er is een regelmatige (dagelijkse) ferrybootverbinding tussen Piraeus (haven van Athene) enerzijds en Heraklion en Chania (haven Souda) anderzijds.
De boten vertrekken meestal ’s avonds tussen 20.:00 en 21:00 uur en varen ongeveer 10 uren om Kreta te bereiken, dus vroeg in de morgen.
De ferryboten zijn ingericht met comfortabele zitplaatsen, TV’s, self service restaurant, a la carte restaurant, cafetaria en bar. Er is ook de mogelijkheid tot het huren van kamers, dit kan u best op voorhand reserveren. Sommige ferryboten laten ook camping on board toe.
De prijs is van de ferryboot is goedkoper dan het vliegtuig, het is ook avontuurlijk en romanitsch om de boot te nemen.

Wanneer u een voertuig op de boot neemt of wanneer u wil reizen in het begin of op het einde van een vakantieperiode of op feestdagen dan kan u best op voorhand reserveren.

Opgelet, het kan voorkomen dat er storm op zee is en dan varen de boten niet uit tot de storm voorbij is, dit gebeurt voornamelijk in de winter en kan af en toe enkele dagen duren; heel af en toe blijft de boot ook in de zomer in de haven liggen. Dus als u echt aan een retourdatum gebonden bent kan u best het vliegtuig nemen.

INFORMATIE OVER FERRYBOTEN VAN DE PELOPENNESOS EN VAN DE CYCLADE EILANDEN NAAR KRETA

Gedurende de zomermaanden is er een frequente verbinding tussen de Peloponnesos, Cycladen Eilanden en Kreta. Er zijn verschillende Ferryboot bedrijven waar u kan boeken.

Populair zijn volgende lijnen:
– van het zuiden van de Peloponnesos (Gythion of Kalamata) naar het noordwesten van Kreta (Kissamos, Kastelli), normaal gezien is dit 1x per week op donderdag
– van Heraklion en Agios Nikolaos naar Santorini – Ios – Paros – Naxos.

Er zijn ook dagexcursies van Rethymnon – Heraklion – Chania – Agios Nikolaos naar Santorini.

INFORMATIE OVER FERRYBOTEN LANGS DE ZUIDWESTKUST VAN KRETA

Van april tot oktober kan u in het zuidwesten van Kreta per ferryboot van het ene mooie plaatsje naar het andere. Er is een paar keer per dag een verbinding tussen Chora Sfakion – Loutro – Agia Roumeli (einde van de Samaria kloof) – Sougia en Paleochora . Dit is een interessante manier om het eiland op een alternatieve manier te verkennen.

Er is ook een ferryboot van Chora Sfakion en Paleochora naar Gavdos, het meest zuidelijk gelegen eilandje van Europa.
Gavdos is het maagdelijk en mythische eiland van de nimf Kalypso. Kalypso hield hier Odysseas 7 jaar lang in aangename gevangenschap maar slaagde er niet in hem daar te houden.

Informatie over ferryboten in Griekenland vind u o.a. op

 AANKOMST IN KRETA

HERAKLION LUCHTHAVEN

De luchthaven ligt 4 km ten oosten van het centrum, er is een regelmatige busverbinding naar het busstation en vandaar verder naar alle uithoeken van Kreta. Naar de grootste steden gaat elk uur een bus (Heraklion, Chania, Rethymnon, Agios Nikolaos). Van Heraklion naar Chania duurt ongeveer 2,5 uur, van Heraklion of Chania naar Rethymmon duurt ongeveer een uur.

U kan ook per taxi van de luchthaven naar het busstation , maak goed duidelijk aan de taxichauffeur waar u naartoe wil want er zijn verschillende busterninals. Het hoofdbusstation is bij de haven.

Per taxi van Heraklion naar Rethymnon kost ongeveer 100 Euro, naar Chania ongeveer 150 Euro.

Nog een mogelijkheid is het huren van een auto, ter plaatse in de luchthaven of op voorhand bij ons.

CHANIA LUCHTHAVEN

De luchthaven van Chania ligt 13 km ten noorden van het centrum op het schiereiland Akrotiri. Ook hier is een frequente busverbinding naar het busstation in Chania. En van het bussstatio kan u verder naar alle uithoeken van Kreta.

Informatie over busverbindingen op Kreta, taxi, huurauto,.. zie hierboven.

HAVEN VAN HERAKLION & HAVEN VAN CHANIA

De haven van Heraklion ligt op loopafstand van het busstation en het stadscentrum.

De haven van Chania is in Souda, 7 km ten westen van Chania. Er is een regelmatige busverbinding naar Chania en er is ook een bushalte naar Rethymnon.

Vanzelfsprekend zijn er ook taxi’s beschikbaar en kan u ook auto’s huren.

 

VERVOER OP KRETA

 

U kan naar alle plaatsen op Kreta per openbaar vervoer, frequente verbindingen naar de steden en naar de kleinere dorpen is er meestal ‘s morgens heel vroeg en na de middag een bus.

Informatie over busverbindingen op kreta:

U kan bijna overak auto’s, motors en scooters huren. U kan ook via Kreta Vakanties huren met ophalen en achterlaten in de (lucht)havens.
Let goed op wat u ondertekent op het contract en informeer u over de verschillende soorten verzekeringen en de service van het verhuurbureau.

Taxi’s zijn een veel gebruikte manier van transport op Kreta en zijn redelijk van prijs. Vraag altijd om de meter op te zetten!

In het zuiden werkt men ook met taxi-boten of kleind privé boten om dorpjes of strandjes in de buurt te bezoeken. Spreek altijd op voorhand de prijs van de rit af!

Wij raden u aan een reisverzekering af te sluiten voor uw vluchten en uw verblijf zodat u met een gerust hart van uw vakentie kan genieten!