Trekpleisters & een bezoek waard op Kreta

Zorg ervoor dat u tijdens uw vakantie op Kreta overweegt om enkele van onderstaande trekpleisters & interessante plaatsen te bezoeken. Kreta is groot eiland met een rijke geschiedenis en aantrekkelijke natuur, te veel om tijdens 1 vakantie te ontdekken, maar u kan alvast met een paar interssante archeologische plaatsen, prachtige stranden en avontuurlijke kloven van start gaan.

Ikzelf woon al 25 jaar op Kreta en er zijn nog altijd on-ontdekte plaatsjes, zelfs voor mij.

Rethymnon

De oude binnenstad van Rethymnon is gezellig; hier kan u slenteren langs de mooie oude gevels, winkeltjes, ouzeries, rakadika, tavernes, een moderne kunst gallerij, musea, er zijn zelfs een paar Turkse minaretten. Daar Rethymnon een universiteitsstadje is, zijn er heel wat jonge mensen op straat.

Fortezza – Dit Venetiaanse fort is gelegen in de oud stad van Rethymnon. Van hier heeft u mooi zicht over de stad en over de zee. In de zomer worden hier concerten en theater- en dansvoorstellingen georganiseerd. Bij de inkom van de Fortezza is ook het archeologisch museum.

Ten oosten van Rethymnon

Arkadi klooster – Dit Venetiaanse klooster van de 16e eeuw is goed bewaard gebleven en wordt nog steeds bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken. Het klooster is gelegen op een hoogvlakte midden in de ruige natuur, het wordt veel bezocht door Grieken en toeristen. In dit klooster hebben de lokale rebellen met vrouwen en kinderen zichzelf opgeblazen om te voorkomen dat ze zich moesten overgeven aan de Turken op 8 november 1866 (nog steeds een lokale herdenkingsdag).

Oud Eleftherna – Archeologische site waar nog steeds nieuwe oudheden ontdekt worden door de professoren en studenten van de universiteit archologie van Rethymnon. Ancient Eleftherna is rond de 3000 jaar oud met overblijfselen van de Doriers en de Romeinen.

Margarities – een oud pottenbakkersdorp met erg leuke winkeltjes en ateliers.

Melidoni grot

Sfendoni grotten in Zoniana

Anogia – laatste grote bergdorp vóór de hoogste bergtop de Psiloritis. Anogia is bekend voor het weven van de typische rode tapijtjes.

Ten zuiden van Rethymnon

Mili kloof – Vroeger een bewoonde kloof met watermolens, nu is het dorpje in de kloof verlaten, op 1 tqverna na. De Mili kloof is een groen kloof die redelijk gemakkelijk te wandelen is. Hier kan u tenvolle van de Kretenzische flora genieten.

 Agios Antonios kloof in Patsos – een avontuurlijke kloof met grote rostbokken voor lui die goed te been zijn. In deze buurt bevindt zich ook een goot stuwmeer.

Armeni – Minoische necropolis

Spili – Bergdorje met zijn watertoevoer via talloze leeuwenkopjes

Matala – Badplaatsje met grotten waar hippies vroeger leefden

Zaros – Bergdorp met forellenmeer en de Rouvas kloof

Preveli klooster en palmenstrand

Plakias – Typisch vissersdorpje dat door de tijd heen ook toerisch geworden is.

Frangokastello – Mooi lang zandstrand, ideaal voor kinderen daar de zee hier erg lang ondiep is. Op het strand staan de ruines van een Venetiaans kasteel. Hier vindt u geen grote hotels, enkel kamers, studios en appartementjes dicht bij het strand.

Ten westen van Rethymnon

Meer van Kournas – Groot meer met aan een kant een strand met tavernas en aan de overkant hoge bergen. Hier kan met pedalo’s en kano’s huren en op zoek gaan naar de schildpadden die in het meer zitten.

Argiroupouli – hier stroomt het water van de bergen. Hier vint u vooral in de zomer een aangename koelte en kan u lekker eten in de door grote bomen beschaduwde tavernas. Wat hoger ligt het oude dorpje Lappa met leuke winkeltjes.

Heraklion

Paleis van Knossos – Archeologisch site met overblijfselen van de Minoische beschaving die meer dan 4000 jaar oud is. Het paleis werd gedeeltelijk weer opgebouwd zodat de bezoeker een mooi beeld krijgt hoe hier geleefd werd. Het is de moeite waard om een gids te huren bij de ingang van de site, zij kunnen u alles vertellen tewijl u geniet en kijkt.

Archeologisch museum – Dit museum is het belangrijkste museum van Kreta en werd recentelijk gerenoveerd, het is nog niet helemaal klaar maar het grootste gedeelte is reeds toegankelijk voor publiek.

Ten zuiden van Heraklion

Gortys – Archeoligische site met overblijfselen van de Minoische en de latere Romeinse beschaving. Het was ooit de grootste stad tijdens de prehistorie.

Festos – Archeologische site met ruines uit de Minoische beschaving.

Ten westen van Heraklion

Chersonissos  & Malia – Vakantieoorden voor fuifnummers!

Malia – Archeologische site

Chania

In de oude binnenstad van Chania is de Venetiaanse haven met terrasjes en historische gebouwen. In de nauwe straatjes achter de oude haven is het heerlijk slenteren langs leuke winkeltjes, eethuisjes met vaak mooie binnentuinen en dakterrasjen met panoramisch zicht over stad en zee. In Chania staan mooi gerestaureerd Venetiaanse en Turkse huizen met mooie houte balkons.

Ten noorden van Chania

Akrotirie schiereiland – een mooi gebied met verborgen strandjes en mooie Venetiaanse kloosters.

Ten zuiden van Chania

Samaria kloof – De langste kloof van Europa, 16 km lang! Indien u een goede conditie en goede wandelschoenen heeft is dit zeker een must. U kan dit best doen met een begeleide excursie die u kan boeken in bijna alle toeristiche verblijfplaatsen. Voor diegenen die niet de hele kloof willen lopen is er ook een ´Lazy Way’ formule die ook zeker de moeite waard is.

Loutro – Wit dorpje met kiezelstrand. Daar de bergen omheen het dorpje zo ruig en hoog zijn is dit hemels plaatsje enkel bereikbaar per boot van Chora Sfakion of Paleochora. Hier beleeft u dus een auto en motorloze vakantie!

Chora Sfakion – Havendorpje. Hier kan met erg lekker eten met zicht op zee. Ferryboten naar Loutro, Agia Roumeli, Sougia, Paleochora en ook naar het zuidelijk gelegen eilandje Gavdos.

Elafonisie eiland – Paradijselijke stranden en een eilandje met roze zand waar u kan naartoe waden. Dit is een natuurreservaat en buiten enkele snack & drink bars is hier enkel natuur. Dit dekor wordt vaak voor mode en fotoreportages gebruikt.

Ten westen van Chania

Falasarna stranden – Prachtige zandstranden in het uiterste westen van Kreta. Hier vindt u enkel kleinere hotelletjes en pensionnen met een ruig berglandschap op de achtergrond. In het uiterste puntje is een interessante Archeologische site, vlakbij de zee.

Gramvousa & Balos – Uiterst noord westelijk deel van Kreta, paradijselijk mooi! Best bereikbaar per boot van Kissamos/Kastelli. Maar voor de avonturiers ook bereikbaar via een 10 km lange weg met bulten en kuilen, dan een klein uurtje stappen, maar wat u dan aan uitzicht heeft zal u nooit meer vergeten.

Oost Kreta

Agios Nikolaos – Kosmopolisch stadje met wat verderop het badplaatjse Elounda & Spinalonga eiland, dit was vroeger het melaatseneiland, nu kan u er heelijk genieten van de mooie, kleine kiezelstranden.

Latto – Archeologische site

Panagia Kera in Kritsa – Byzantijnes kerkje met mooi bewaarde muurschilderingen.

Sitia – gezellig stadje in piramide gebouwd.

Vai – natuurreservaat met palmenbos dat rijkt tot op het strand.

Zuid oost Kreta

Ierapetra – de meest zuidelijke stad van Kreta.

Makrigialos – mooie zandstranden ten oosten van de stad Ierapetra.

Sasteria – Observatie centrum & Astronomie & Art Workshops
http://www.sasteria.com/

Santorini eiland

Een dagexcursie naar het vulkaaneiland Santorini met als vertrekhaven Rehtymnon, Heraklion, Chania en misschien ook van Agios Nikolaos en Sitia.