Kretenzisch eten en gaan eten

De Griekse en Kretenzische keuken behoren tot de mediterrane keuken, die bekend staat als super gezond.

Kreta is een groen eiland en voorziet in eigen behoeften aan groente, fruit, vlees en vis.
De Kretenzers zijn erg fier op hun eenvoudige en met verse ingredienten bereide gerechten. Als u bij een Kretenzische familie op bezoek gaat is er altijd een rijk gevulde tafel met meestal zelfgebrouwen wijn en raki.
Bijna alle gerechten worden bereid met plaatselijke olijfolie, de smaak van de gerechten is puur met wat kruiden, maar nooit pikant of sterk.

Vlees wordt vooral gegrild, in de oven gebakken met aardappeltjes of in de kookpot met tomaat en groenten.

Vis wordt gegrild en geserveerd met een stukje citroen, gebakken of in de oven bereid met wat groenten.

Groenten worden vaak gewoon afgekookt en geserveerd met olie en citroen of gestoofd met tomatensaus. Proef de lekkere vleesloze gerechten zoals gevulde tomaten en paprikas, briam, gigantes, spanako pita, tiro pita, gevulde auberginen,… en veel meer.

Bekende Griekse kazen zijn vooral feta, graviera (soort van Gruyere), myzithra (zachte witte kaas),..

  • Taverna’s en restaurants die we aanbevelen

Enkele traditionele gerechten

Stifado: rundsvlees of konijn gestoofd in tomatensauce met veel uien
Lam of kip met aardappeltjes, citroen en oregano in de oven
Kreas Kokkinisto: vlees gestoofd in tomatensauce met wat kaneel
Moussaka: een ovenschotel in lagen, aardappelen, auberginen, courgetten, Bolognese, kaasbechamel
Papoutsaki: auberigine gevuld met gehakt en getopt met kaasbechamel en dan gegrild.
Pilafi: rijst gekookt in bouillon van schaap of geit, dit wordt op trouwfeesten gegeten
Briam: groentenovenschotel met tomaten, courgetten, auberginen, uien, peterseli
Gemista: tomaten en groene paprikas gevuld met rijst, kruiden en groenten, gebakken in de oven
Spanakopita: bladerdeeg gevuld met spinazi
Gigantes: grote, witte bonen gebakken in de oven in tomatensauce
Fava: geplette gele spliterwten
Tzadziki: dip van yohurd met komkommer en knoflook
Koukouvaja: drooggebakken brood met hierover verse geraspte tomaat, feta afgewerkt met oregano en olijfolie
– Choriatiki salata: Griekse salade met tomaten, komkommer, paprika, ui, feta kaas en olijven geserveerd met een beetje oregano en olijfolie.

Mezedes

Kretenzers eten ook vaak mezedes, dit zijn verschillende kleine bordjes met warme en koude gerechten. Dit kan gegeten worden als voorgerecht maar ook als hoofdgerecht kan met gewoon alles in t midden zetten en ieder neemt wat van alles.

Desserten

Als dessert is er veelal vers fruit, vooral in de zomer is er meloen, watermeloen, druiven.
Als gebak is er Baklava, Kadaifi met of zonder vanille ijs.
Yoghud met honing wordt als dessert of bij het ontbijt geserveerd.
Grieken maken ook heel lekkere ‘Gliko tou koetalioe’ fruit gekookt in suiker dat in glazen potjes bewaard wordt. Populair als fruit is kweeperen, de pel van bergamot of zure appelsienen (neranga) en druiven. Dit kan puur of met yoghurd geserveerd worden.

Waar gaan eten

U heeft de keuze tussen een restaurant, taverna, rakadiko, souvlatzidiko.

Een restaurant is wat chiquer en duurder dan een taverna. Een rakadiko is een plaats waar raki (lokale genever) en mezedes geserveerd worden. Een souvlatzidiko verkoopt souvlaki’s, dit is gegrild vlees giros of een brochetje met wat fritjes en yoghurd in een pita broodje, dit wordt dan uit de hand gegeten.  Dit is zo’n beetje zoals bij ons het frituur.

In de taverna’s

De Kretenzers hebben zo hun eigen gewoontes als ze gaan uit eten. Dit wil niet zeggen dat we als vakantieganger deze gewoontes moeten kennen, Kretenzers zijn open van geest en kijken er niet raar van op als het niet volgens hun gewoontes gebeurt.
Als Kretenzers in een taverna gaan eten is dit een sociaal gebeuren, er wordt gegeten en gebabbeld en dit kan uren doorgaan, meestal staan de salades en voorgerechten in ’t midden en iedereen prikt met zijn vork in de verschillende borden. Dan komen de hoofdschotels die ofwel ook in ’t midden staan of voor ieder apart een gerecht. Wanner er niet genoeg is wordt er bijbesteld.
Vaak wordt er ook gewoon te veel besteld, maar dat komt de laatste jaren wel minder voor, dit is dan vooral om te laten blijken dat ze erg genereus zijn.
Kretenzers zijn heel relaxed aan tafel, weinigen eten met mes en vork. Het wordt heel gewoon gevonden dat er met de vingers gegeten wordt, vooral vlees met bot wordt met de handen gepak en gegeten.
Wat je niet mag doen is enkel iets voor jezelf bestellen, vraag wie ook wil of nog beter, bestel voor iedereen!
Bij de maaltijd drinken Kretenzers meestal lokaal gebrouwen wijn, die in karaffen geserveerd wordt. Als je wijn bijvult in de glazen, vul de glazen dan niet tot boven.
Meestal wordt er vele keren ’Stin igia mas’ gezegd en klink men telkens de glazen tegen elkaar, dit betekend ‘op onze gezondheid’.

Betalen van de rekening

Net zoals bij het bestellen van het eten is het betalen van de rekening een kwestie van gastvriendelijkheid. Meestal worden rekening door 1 persoon betaald, zelden wordt de rekening gedeeld. Er zijn vaak meerdere personen die willen betalen en dan wordt daar wat over gebekvecht.
Als u als vreemde samen eet met Kretenzers zal het voor u erg moeilijk zijn om de rekening te betalen, u zal daar enkel de kans toe krijgen als u ongemerkt naar de kassa loopt en betaald zonder dat de anderen het doorhebben. Het is dan nog maar de vraag of de Kretenzers dit apprecieren, ze staan bekend als een erg gastvrij volk.