Falasarna stranden

FALASSARNA STRANDEN & ANCIENT FALASSARNA ARCHEOLOGISCHE SITE

 

Falasarna is gesitueerd in het uiterste noordwesten van Kreta.

Falassarna zelf is een klein vissersdorpje, de hele kuststrook van het dorpje richting noorden draagt de naam ”stranden van Falassarna”.
In het uiterste noordelijk puntje is Ancient Falassarna, een erg interessante, pas gerestaureerde archeologische site.

De stranden

De stranden van Falassarna zijn heerlijk. Er zijn afwisselend, brede zandstranden en zandstranden met rosten, en kleine rotsstrandjes, net achter de stranden zijn hoge duinen. De natuur is hier ruig en droog.
De grotere stranden kunnen in augustus wel een beetje druk zijn (doch niet overdreven) daar deze stranden populair zijn bij de Grieken van het vasteland en die gaan meestal in augustus op vakantie. Toch is er altijd wel een rustig strandje te vinden. Een klein nadeel is dat er hier vaak een stevige westenwind staat.
U kan hier mooie strandwandelingen maken en tussendoor een terrasje doen.
De taverna’s, kamers en hotelletjes zijn wat hoger gelegen en bieden dus mooi uitzicht over zee, strand en duinen.

Bij het dorpje Falassarna en errond is een grote vlakte bij zee is agricultuur erg belangrijk, hier zijn vele grote serres gebouwd, maar verderop richting noorden langs de kust kan men weer van een mooi natuurlijk landschap genieten.
Bij het haventje van het dorpje is een bekende vistaverna op het strand, hier is het nog echt Kretenzisch, gastvrij en erg lekker eten.

Ancient Falassarna – archeologische site

Om hier te komen volgt u de weg op het schiereiland in noorderlijke richtig tot het einde, u passeert eerst een mooi bewaarde uit rots gehouwen troon langs de weg en wat verderop is de site.
De archeologische site werd recent vernieuwd, is leerrijk aangelegd met duidelijke informatieborden en foto’s van hoe het er uitzag rond 300 voor Chr.
Ancient Falassarna was de haven van Ancient Polyrinia (archeologische site bij Kastelli). Door het zakken van het zeeniveau of het omhoogkomen van het land is de haven nu droog.
Deze site is zeker een bezoek waard.