Chania stad

Chania Oud Ventiaanse stad en haven

Chania is gelegen aan de noord-west kust van Kreta, ongeveer 150 km ten westen van Heraklion. De luchthaven van Chania, Dasklogiannis, is gelegen op schiereiland Akrotiri.

Chania is een stad met een unieke schoonheid en met een rijkdom aan cultureel erfgoed.
De oude stad heeft nauwe straatjes, oude Venetiaanse huizen begroeid met kleurrijke klimplanten, een Venetiaanse haven en talrijke interessante, oude gebouwen. De vriendelijke inwoners nodigen u graag uit om kennis te maken met hun stad en hun traditionele levensstijl.

In het oude stadsgedeelte kan u gezellig slenteren, de mooiste cadeautjes uitzoeken in de typische winkeljes en genieten van de karaktervolle, zuiderse sfeer op de terasjes.

Chania is gebouwd op de antieke stad “Kydonia”. Kydonia was een versterkte stad die bestaan heeft tot het einde van de 2e Byzantijnse periode.
Tijdens de Arabische bezetting werd de stad ”Rhiaddh El Djobn” genoemd, dit betekent ”de Stad van de kaas”.
Tijdens de Venetiaanse bezetting was Chania het belangrijste administravieve centrum van west Kreta en had de naam ”La Canea”, wat dan later omgevormd werd tot ”Chania”.
In 1645 hebben de Turken de stad veroverd. In 1821 brak een revolutie uit op het vaste land van Griekenland en door deze revolutie werden ook de Kretenzers beinvloed en gingen over tot de bevrijding van hun eiland. De opstand werd echter onderdrukt door Egyptische troepen. De Egyptenaren namen de macht over, restaureerde de oude haven van Chania en bleven tot 1840 aan de macht.
Tegenover de oude vuurtoren domineert het fort ”Firkas” de ingang van de haven. Hier werd in 1913, als officiële goedkeuring van de vereniging van Kreta met Griekenland, de vlag van de Griekse republiek gehesen. Sinds dan speelt Chania een belangrijke rol als financieel, cultureel en admistratief centrum van het eiland Kreta.

Chania is één van de mooiste architektonisch ontworpen steden van de Middellandse Zee.